top of page

ההבדל בין יוגה לפילאטיס

יש את אנשי היוגה ויש את אנשי הפילאטיס, כולם מרוצים וסבורים שהשיטה בה בחרו היא הנכונה בשבילם – בצדק! שתי השיטות מוערכות וידועות כשיטות אימון/תרגול מוצלחות ביותר לבריאות הגוף והנפש, בין אם מתרגלים אותן בנפרד ובין אם ביחד. יש המון שיראו בשילוב ביניהן כשילוב מנצח של תרגול, כמשלימות זו לזו אשר נותנות מענה אידיאלי לחיזוק הגוף וגמישותו, לשיפור שיווי המשקל והיציבה, לעבודה על נשימה ומודעות ולאימון וחיבור של גוף ונפש.

 

אם אתם מעוניינים להתחיל להתאמן ואינכם בטוחים איזו שיטה תתאים לכם יותר, או שתרצו לשלב ביניהן, בסטודיו גאלופ תוכלו להתנסות בחוויה מחודשת ומעשירה בכל אחת מהשיטות. מעבר לכך, המאמר הבא עוסק בדמיון ובהבדלים בין היוגה לפילאטיס ואחת ממטרותיו היא לסייע לכם בבחירתכם.

 

הדמיון בין השיטות:

  • ראשית, ניתן למצוא דמיון רב מבחינה צורנית בין תרגילי הפילאטיס לתנוחות היוגה. בו בזמן, ישנם תרגילים ותנוחות הייחודים לכל שיטה בנפרד.

  • יוגה ופילאטיס נחשבות לצורות אימון/תרגול של גוף ונפש. שתי השיטות שואפות לחזק ולטפח את המודעות והקשר שבין הגוף והנפש.

  • שתי השיטות מתמקדות ברגע עצמו, בתהליך שבהבנת התנועה ובחיבור שלה לנפש, פחות במטרה או בתוצאה הסופית.

  • בשתיהן מתאמנים על מזרן ומשתמשים במשקל הגוף על-מנת ליצור התנגדות, לחיזוק והארכה של השרירים. יחד עם זאת, בשיטת הפילאטיס יש גם את האפשרות להתאמן במכשירים היוצרים התנגדות באמצעות קפיצים (פילאטיס מכשירים).

  • בשתי השיטות לעיתים עושים שימוש באביזרים, על-מנת להקל ברמת הקושי או להיפך, להעצים את התנגדות השרירים ואת רמת הקושי. ביוגה למשל משתמשים ברצועה, בלוקים או גלגל יוגה, בפילאטיס – גליל, גומיה, פיטבול, משקולות וכו'.

  • שתי השיטות משפרות את זרימת הדם והחמצן בגוף.

  • הן היוגה והן הפילאטיס מעצבות ותורמות לשינוי חיובי ומשמעותי - בגוף, בנפש ובחשיבה.

 

ההבדלים:

  • ביוגה יש שהייה ממושכת יותר בכל תנוחה, לרוב של מספר נשימות מלאות, בשילוב של רצפים תנועתיים כמו "ברכות השמש". לעומת זאת, בפילאטיס הקצב הוא מעט מהיר יותר ויכול להשתנות מתרגיל לתרגיל. השהייה בתוך התנוחה מאפשרת העמקה של המתיחה בתיאום והקשבה מלאים לנשימה. בפילאטיס, ישנה התארכות מקסימלית באופן דינאמי יותר ובמסגרת הזמן של התרגיל, עם שימוש בהתנגדות שרירים ומודעות מלאה לעבודת המרכז של הגוף והנשימה.   

  • התרגול הפיסי ביוגה מתמקד בחיזוק וגמישות של עמוד השדרה וכל איברי הגוף יחד; בפילאטיס הדגש הראשוני הוא בחיזוק שרירי הליבה (Core) – שרירי הבטן, הגב ורצפת האגן, ממרכז הגוף יושמו דגשים לעבודה סימטרית של השרירים והמפרקים בגוף. בפילאטיס, כל תנועה נובעת ממרכז הגוף ומתפשטת לשאר האיברים; ביוגה, הדגש הראשוני הוא על הנשימה ומשם המיקוד בהעמקה של המנח.

  • דפוסי הנשימה שונים בין היוגה לפילאטיס. ביוגה, הנשימה בכל האסאנות (המנחים) תהיה נשימת אוג'אי (Ujjayi), חלקה, דרך האף, תורמת לחימום הגוף ונשמעת כמו אוקיינוס; או נשימת קפאלבאטי (Kapalabhati), מהירה ויוצרת חום גוף פנימי. בפילאטיס, הנשימה ברוב התרגילים היא איטית, מבוקרת וסרעפתית ובחלק קטן מהתרגילים הנשימה תהיה מהירה, קצבית  וקצרה (כמו בתרגיל הHundred). בפילאטיס השאיפה היא דרך האף והנשיפה דרך הפה.

  • בפילאטיס, רוב התרגילים מתבצעים בשכיבה, מתוך המרכז של הגוף וההשתרשות לרצפה אל ההתארכות כלפי מעלה, כנגד כוח המשיכה. ביוגה, רוב התנוחות והרצפים התנועתיים מתבצעים בעמידה, כאשר המטרה להאריך את הגוף כמה שיותר כלפי מעלה מתוך ההשתרשות של כפות הרגליים ו/או הידיים אל הרצפה. עם זאת, הן ביוגה והן בפילאטיס ניתן למצוא תרגילים ותנוחות בשכיבה, בישיבה ובעמידה.

  • שתי השיטות מאתגרות את שרירי היציבה ושיווי המשקל, יחד עם זאת, ביוגה יש יותר תנוחות הפוכות (עמידת ראש, עמידת ידיים וכו') ובלאנסים על הידיים.

  • היוגה לעומת הפילאטיס מדגישה יותר את העבודה המנטלית, יחד או בנפרד מהתרגול הפיסי, כך למשל לעיתים קרובות נראה תרגילי נשימה ו/או מדיטציה כחלק אינטגרלי מהשיעור.

  • בפילאטיס לעומת היוגה ניתן למצוא הפרדה גדולה יותר בין קבוצות שרירים, למשל תרגול ממוקד על שרירי בטן או ירך חיצונית וכו'. ככל שעושים יותר מודיפיקציות (התאמות לרמת מתחילים) כך הפירוק וההפרדה גדולים יותר. עם זאת, כמו ביוגה, ישנה הסתכלות תמידית וראייה של כל הגוף כיחידה אחת.

 

ניתן לומר ששתי השיטות, היוגה והפילאטיס,  משפרות בצורה ניכרת את המצב הפיסי ותורמות להתרוממות הנפש והמצב רוח. בפילאטיס הדגש הוא יותר פיסי  אך עם אספקט מנטלי והמון תשומת לב לחשיבה מודעת ונשימה. ביוגה, הדגש יהיה יותר על החיבור של המיינד עם הגוף, חשיבה חיובית, נשימה ומדיטציה. האתגרים הפיסיים קיימים ברמה גבוהה מאוד, יחד עם זאת, התרגול לרוב יסתיים בתנוחת הרפיה (שוואסאנה) במטרה להגיע לשחרור מקסימאלי של הגוף, ולרגיעה מנטלית וחיבור אל האנרגיה של היקום כולו.

 

כל שנותר הוא לחוות את התרגולים השונים ולהחליט בעצמכם מה נכון יותר עבורכם - יוגה, פילאטיס או השילוב בין השתיים.

 
bottom of page